Wat zijn de beste horrorfilms ooit? Horrorfans lijken het er maar niet over eens te worden. Wat is nou echt de beste horror film aller tijden? Dat hangt van veel verschillende dingen af. Er zijn zo veel films, subgenres en verschillende meningen. Geen één lijstje zal hetzelfde zijn. Maar sommige horrorfilms kun je gewoon niet omheen: die staan als een (spook)huis. Horrorfans van alle leeftijden hebben deze films omarmt als de beste horrorfilms ooit. Dus wat zijn de engste films die je kunt kijken? Je leest het in deze top 10 over de beste horror movies ooit.


10. The Evil Dead

Sam Raimi – 1981
Een groep vrienden gaan een weekendje weg naar een hutje midden in het bus. Ze vinden een mysterieus boek. Onwetend van het kwaad dat zich hier schuil houdt, laten ze een demonische kracht los. De film was super populair bij horrorfans, maar werd desondanks verbannen in veel landen, omdat de film te gewelddadig zou zijn. Regisseur Raimi moest zelfs in de rechtbank verschijnen om te bewijzen dat het echt allemaal nep is. Het verbod zorgde ervoor dat de film berucht werd onder horrorfans, waardoor ‘ie nog populairder werd. The Evil Dead is niet alleen super spannend en ranzig, maar ook super grappig. De film introduceerde Splatter en slapstick-humor in het horrorgenre. De populariteit van The Evil Dead houdt nog altijd aan. Er kwamen twee vervolgen, een remake en een serie. Het wordt nog steeds als een van de beste enge films ooit gezien.


9. Scream

Wes Craven – 1996
Een gevaarlijke killer heeft zijn oog op Sidney en haar vrienden. En dat laat hij hen weten ook. Telkens wanneer hij een nieuw slachtoffer heeft gekozen, belt hij hen op met telkens weer de vraag: ‘What’s your favorite scary movie?’
Eind jaren tachtig ging het niet goed met horror. Bioscoopgangers waren klaar met het genre, en dan met name met slashers, waar ze toch al alles van gezien hadden. Schrijver Kevin Williamson en regisseur Wes Craven gingen werken aan een slasherfilm die het genre geheel zou vernieuwen. De personages zijn zelfbewust, en maken constant referenties aan alle klassieke horrorfilms en de clichés die daaraan vast zitten. Scream lijkt haast een parodie op alle grote horrorfilms die hieraan vooraf zijn gegaan.
De film bracht de broodnodige vernieuwing die het genre nodig had, en heeft hiermee de titel gekregen als een van de beste ‘scary movies’ ooit. Sidney Prescott (Neve Cambell) is nu een van de bekendste scream queens binnen het horrorgenre. Ook de killer, die door zijn kenmerkende masker ‘ghostface’ wordt genoemd, heeft een legendarische status gekregen. De film was mateloos populair en heeft drie vervolgen gekregen en een tv-serie.


8. A Nightmare on Elm Street

Wes Craven – 1984
Een stel tieners hebben last van dezelfde gruwelijke nachtmerries, waarin een moordenaar met messen als vingers ze van kant maakt. Vallen ze in slaap, dan vallen ze in zijn val.
1984 was een fantastisch jaar voor horror. Elke week kwam er een nieuwe horrorfilm uit in de bioscoop. Ook binnen het nieuwe medium van ‘video’ was horror razend populair en was in elke videotheek prominent aanwezig. Het grootste deel van de films die uitkwamen, waren slashers, en al gauw overspoelde het genre door clichés. Regisseur Wes Craven had al naam gemaakt met zijn films The Hills Have Eyes en The Last House on the Left.
Hij wilde ook meedoen aan de slasher hype, maar dan zonder ten prooi te vallen aan de clichés. Het resultaat: een slasher met een paranormaal tintje, met een killer die je achterna zit in je slaap. En zo deed Freddy Krueger zijn intrede. Naast iconen als Michael Myers en Jason, is hij nog steeds een van de bekendste gezichten binnen het horrorgenre.


7. Hellraiser

Clive Barker – 1987
Er is geen vermaak als leedvermaak, dat bewijst deze film maar al te goed. De film gaat over de cenobites, mysterieuze wezens uit een andere dimensie. Hun genot halen zij uit geweld, hun lust is puur leed.
Hellraiser is een verfilming van het boek The Hellbound Heart van Clive Barker, welke wordt gekenmerkt door de unieke combinatie van geweld, gruwelijkheden en lust. Stephen King, de king of horror, noemde Barker ‘de toekomst van horror’ na het lezen van dit boek. Een jaar later kwam de verfilming uit, welke meteen razend populair werd onder horrorfans. Het grote publiek had blijkbaar behoefte aan expliciet geweld, met een laagje BDSM. Hellraiser wordt ook gezien als de film die een nieuw subgenre heeft geïntroduceerd: ‘body horror’. Het personage Pinhead zal voor altijd worden geroemd als een van de gruwelijkste iconen binnen horror.


6. Night of the Living Dead

George A. Romero – 1968
De wereld wordt overrompeld door een zombie-epidemie. Een groep overlevenden moeten zich barricaderen in een afgelegen boerderij. Ondanks dat zij totale vreemden voor elkaar zijn, moeten ze hier samen de nacht zien te overleven.
Night of the Living Dead ontketende een revolutie binnen de zombiefilms. De zombie zoals we die nu kennen, vindt zijn oorsprong in deze film. Daarnaast wordt de film gekenmerkt door maatschappelijke kritiek, iets wat regisseur George A. Romero vaker verwerkt in zijn films. Zo speelde een gekleurde acteur de hoofdrol in deze zombie-flick,iets wat in 1968 nog ongehoord was. Niet dat dat de reden was waarom Romero acteur Duane Jones had gecast, hij vond hem gewoon de beste acteur. De revolutionaire aard en de nog steeds aanhoudende populariteit van Night of the Living Dead, maakt dit een film die niet mag missen in deze top 10 van de beste enge films ooit.


5. The Thing

John Carpenter – 1982
Een groep wetenschappers op Antarctica stuiten op een buitenaards wezen.
Het wezen kan andere lichaamsvormen overnemen, wat de groep wetenschappers meteen in gevaar brengt. Wie is nog veilig en wie is te vertrouwen?
Het gebeurt niet vaak dat een film bij de release een flop is, maar later wordt omarmt als een van de beste films ooit. Alleen John Carpenters The Thing heeft dat weten te behalen. Carpenter had al eerder laten zien met Halloween dat hij een meester is in suspense, wat hij in The Thing nog maar eens bewijst. Het gevoel van paranoia overheerst de wetenschappers, iets waar je als kijker volledig in mee wordt getrokken. Sommigen zien The Thing als een van Carpenters beste films ooit, zelfs beter dan Halloween! Hij hoort in ieder geval thuis in de top 10 beste horrorfilms ooit.


4. The Texas Chainsaw Massacre

Tobe Hooper – 1974
Een film waarvan de titel alleen al je doet huiveren. The Texas Chainsaw Massacre is gebaseerd op de gruwelijke daden van moordenaar Ed Gein, maar dan nog 100 keer gruwelijker.
Een gezin woont op een afgelegen boerderij en houdt zich bezig met een nogal aparte hobby: kannibalisme. Een groep jongeren die hier toevallig voorbij komen, worden hun volgende slachtoffers. Dat op zich klinkt al naar genoeg, maar dan hebben we het nog niet eens gehad over de grootste creep uit de familie: Leatherface. Een verwarde jongeman die te maken heeft met veel problemen, waaronder lichamelijke verminking, misschien zelfs een geestelijke beperking en problemen met zijn seksualiteit. Zijn bezigheidstherapie: zijn slachtoffers volledig strippen van hun gezicht, om deze dan zelf te dragen als een soort masker. En dan is dat nog niet eens de manier waarop zijn slachtoffers aan hun einde komen, maar dat kun je wel aan de titel herleiden… Leatherface is nog steeds ongekend beroemd en daarmee verdient de film deze plek in de top 10 horror films.


3. The Shining

Stanley Kubrick – 1980
Jack neemt zijn gezin mee naar een hotel, waar zij voor de winter zullen wonen. Echter is hier meer aan de hand dan het lijkt. Duister krachten dwalen door de gangen van het hotel en nemen de macht over Jack, wat leidt tot agressieve uitbarstingen. Tegelijkertijd krijgt zijn zoon te maken met visioenen en andere telepathische krachten.
Er zijn maar liefst twee iconische namen verbonden aan deze film: Stephen King, ’s werelds grootste horrorschrijver, en Stanley Kubrick, een van de beste regisseurs ooit. De film wordt dan ook vaak gezien als een van de beste horrorfilms ooit, én een van de beste Stephen King films ooit. Zelfs buiten het horrorgenre is deze film geroemd. Zo is de scène van Jack Nicholson die met zijn gezicht door een barst in een deur gluurt, met de meest maniakale blik op zijn gezicht, een van de meest bekende filmscènes uit de geschiedenis.

Wil je meer lezen over Stephen King films? Check ook onze top 10 Stephen King verfilmingen.


2. The Exorcist

William Friedkin – 1973
Reagan is nog maar een jong meisje wanneer zij wordt bezeten door een kwaadaardige demon. Haar moeder vraagt om hulp bij twee priesters. Zij proberen de demon uit te drijven, maar dit blijkt nog veel gevaarlijker dan ze ooit hadden durven denken.
The Exorcist staat vooral bekend als het verhaal van twee priesters die een meisje proberen te redden van een gevaarlijke demon. Toch is The Exorcist veel meer dan dat. De film toont niet alleen dat zelfs een man van geestelijke status in een religieuze crisis kan zitten, maar heeft ook een boodschap over onze eigen onschuld en de wereld om ons heen. Bovendien ziet de film er gewoon ontzettend vet uit, en dat zonder CGI! Toen de film voor het eerst uitkwam, liepen bioscoopbezoekers zelfs misselijk de bioscoop uit. Een echte horror classic dus!


1. Halloween

John Carpenter 1978
Vijftien jaar geleden vermoordt Michael Myers zijn zus. Nu is hij ontsnapt uit een psychiatrische instelling en is teruggekeerd naar zijn woonplaats, om weer te kunnen moorden. Het is de avond van Halloween.
Halloween is de koningin van de slashers. John Carpenter weet een simpel concept, een gemaskerde moordenaar die het gemunt heeft op een stel tieners, tot in de perfectie te realiseren. Myers iconische masker is eigenlijk niets meer dan een beschilderd masker van Captain Kirk uit Star Trek. Heel simpel, maar zo eng. De bloeddorstige moordenaar toont geen sprankje emotie. Verhuld in de duisternis van de nacht, kan hij op elk moment zijn slachtoffers bespringen, om ze vervolgens aan zijn mes te kunnen rijgen. Halloween heeft zich ontwikkeld tot een franchise van elf films, waar er nog meer bij zullen komen. Het origineel is een groot voorbeeld voor tientallen andere horrorfilms, waarmee Halloween niet weg te denken is uit de horrorgeschiedenis. Vandaar deze welverdiende eerste plek in de top van de horror movies.


Dit zijn ze dan: de tien beste horrorfilms ooit. Ben je het ermee eens, of heb jij een totaal andere top 10 enge films? Laat het ons weten in de comments!
Na het lezen van dit lijstje, sta je vast te popelen om horrorfilms te gaan kijken. Dan heb ik goed nieuws voor je: Zowel Night of the Living Dead als Hellraiser (deel 1, 2 en 3) staan op Horrify. Kijk onbeperkt de engste films, waar en wanneer jij dat wilt. Nog geen abonnement? Meld je nu aan en kijk de eerste 14 dagen gratis.

This Post Has 21.532 Comments