Stephen King wordt alom gezien als de beste horrorschrijver ooit, waarmee hij de naam ‘the king of horror’ heeft verdiend. Met meer dan 30 boeken heeft hij een permanente indruk achtergelaten op lezers, horrorfans en Hollywood. Zijn boeken zijn inspiratie geweest voor tientallen horrorfilms en -series, en zijn nu populairder dan ooit te voren. Zo is It (2017) de meest succesvolle horrorfilm ooit! Met zo veel verfilmingen is het moeilijk om te kiezen welke King-film je wil gaan kijken. Wat zijn de beste Stephen King films? Welke verfilmingen weten zijn boeken het best naar het filmdoek te vertalen? Je leest het in deze top 10 van de beste Stephen King horror films.


10. Creepshow 2

Michael Gornick – 1987
We beginnen deze top 10 van de beste Stephen King films met Creepshow 2. Deze anthology film toont drie korte verhalen van Stephen King, vertelt door ‘The Creep’. Het ene verhaal is nog veel gruwelijker dan de ander. Een wraakzuchtig houten standbeeld dat tot leven komt, naar een gevaarlijke blubber in een meer die het gemunt heeft op een stel pubers, tot een vrouw die lijkt te worden achtervolgd door een lijk. Horrorfans zijn het er nog altijd niet over eens welke Creepshow beter is: deel 1 of deel 2. Maar Creepshow 2 steekt er meer bovenuit, vooral door het tweede verhaal van de film: The Raft. Wanneer een groep tieners zitten te chillen op een vlot op een meertje, zitten zij hier gevangen wanneer een gevaarlijke, olieachtige drek hen wil opslokken. Je gaat volledig mee in de wanhoop en hopeloosheid van de pubers, die vast zitten op het vlot en geen kant op kunnen.


9. Children of the Corn

Fritz Kiersch – 1984
Dat kinderen de onschuld zelve zijn, wordt sterk ontkracht in Children of the Corn. Voor het eerst werd aan het grote publiek getoond wat voor kwaad er kan schuilen achter die lieve kindergezichtjes. De film was dan ook een grote hit in de jaren tachtig. De rode poster is zo iconisch, dat zelfs niet-horrorfans deze herkennen. Linda Hamilton (die je vast kent van Terminator) speelt Vicky, die samen met haar vriend Burt strandt in het kleine, verlaten stadje Gatlin. Er lopen alleen maar kinderen rond en alle volwassenen lijken te zijn verdwenen. Als Vicky en Burt niet snel weten te ontsnappen aan deze mysterieuze, religieuze cult van creepy kinderen, dreigt voor hen hetzelfde lot. De film heeft veel vervolgen gekregen, maar het eerste deel is nog altijd het meest iconisch. Een echte jaren tachtig classic.


8. Cujo

Lewis Teague – 1983
Voor een spannende film heb je geen bijzondere special effects, jump scares of bombastische muziek nodig. Dat bewijst de film Cujo wel. Een moeder en haar zoontje zitten opgesloten in haar auto. Ze kunnen niet naar buiten, omdat daar een hondsdolle Sint-Bernard rondloopt die hen tegenhoudt naar buiten te komen. De spanning loopt steeds hoger op wanneer de auto langzaamaan verandert in een oven door stijgende temperaturen. Vervolgens krijgt het zoontje ook nog eens last van ademhalingsproblemen en kunnen ze niet bij zijn medicijnen. En onthoud wel: dit speelt zich af in een tijd dat je niet even op je mobieltje om hulp kunt bellen. De film volgt een vrij simpel concept en vertaalt dit naar een ongelooflijk spannende en beklemmende film. Sint-Bernards zullen nooit meer hetzelfde zijn.


7. Christine

John Carpenter – 1983
Dat King een groot liefhebber is van nostalgie, blijkt ook uit zijn boek Christine. Het verhaal gaat over een auto, een Plymouth Fury uit de jaren vijftig, die een persoonlijkheid ontwikkeld. Zij heeft een nauwe band met haar eigenaar Arnie, en zal alles voor hem doen om hem te verdedigen, zelfs als dit dodelijke gevolgen heeft. Om dit te verfilmen bleek voor veel regisseurs een te moeilijke klus, maar horrorlegende John Carpenter wist met zijn special effects team een fantastische filmadaptatie te maken in 1983. Kings verbeelding en Carpenters regie-talent bleek een geweldige combinatie, met als resultaat een voortreffelijke horrorfilm met een unieke sfeer. Zelfs nu, 35 jaar later, worden de special effects nog altijd geroemd door fans. Of dit verhaal en deze sfeer ook gerealiseerd kunnen worden met CGI, is een vraag waar je geen antwoord op hoeft te verwachten: voorlopig zien wij geen moderne verfilming in het verschiet. Christine is namelijk een van de beste King-verfilmingen ooit. En probeer dat maar eens over te doen.


6. The Mist

The Mist

Frank Darabont – 2007
Een klein stadje wordt overwoekerd door een dikke, mysterieuze mist, waar gigantische, dodelijke monsters in verschuilen. Ga je naar buiten, dan kom je niet levend terug. Een groepje bewoners houden zich noodgedwongen schuil in een lokale supermarkt. De spanningen onder deze groep overlevenden loopt echter steeds hoger op. Al gauw blijkt dat het echte gevaar niet komt van de monsters buiten… Regisseur Frank Darabont is voornamelijk bekend door zijn films The Green Mile en The Shawshank Redemption. Beide films zijn verfilmingen van Stephen King verhalen, al dan geen horror. Darabont heeft een achtergrond in de horrorindustrie. Om een verfilming te maken van Stephen Kings The Mist, was dan ook een aanbod wat hij niet kon afslaan. Er is echter één groot verschil tussen zijn film en het boek van King, namelijk het einde. Ik zal hier natuurlijk niet te veel over verklappen, maar weet dit: Stephen King, de king of horror, heeft zelf gezegd het einde van Darabonts film het meest schokkende filmeinde ooit te vinden!


5. It (2017)

Andy Muschietti – 2017
Derry lijkt een ongewoon, klein plaatsje, maar toch is er iets raars aan de hand: er verdwijnen steeds meer kinderen. Zeven vrienden worden gestalkt door een kwaadaardige clown, van wie zij verdenken achter de verdwijningen te zitten. Ze moeten hun grootste angsten onder ogen zien om de clown te kunnen stoppen. De originele miniserie uit 1990 was een groot succes. Of een moderne remake kans van slagen had, was dan ook maar de vraag. Want is Tim Curry als Pennywise the Dancing Clown wel te vervangen? Dat zou het grootste obstakel zijn voor de remake. Regisseur Andy Muchietty wist het te realiseren, met Bill Skarsgård als de nieuwe Pennywise. De film was een grote hit, en werd zelfs de meest succesvolle horrorfilm ooit!


4. The Dead Zone

David Cronenberg – 1983
Johnny belandt in een coma waarvan hij pas vijf jaar later zal ontwaken. Hoewel hij weinig fysieke gevolgen ondervindt, heeft hij er een mentale gave bijgekregen. Wanneer hij iemand aanraakt, ziet hij wat er iemands heden, verleden of toekomst. Eerst ziet Johnny zijn nieuwe gave vooral als een last, maar tot hij een ontdekking doet waarmee hij de wereld kan redden. Wanneer hij toevallig een senator aanraakt, ziet Johnny dat deze verantwoordelijk zal zijn voor het uitbreken van de derde wereldoorlog. Als enige die afweet van deze dramatische toekomst, ziet Johnny zich genoodzaakt de senator te stoppen. Regisseur David Cronenberg vertaalt Kings verhaal perfect naar het filmdoek. De film heeft een duistere sfeer en laat zien dat bijzondere krachten ook grote gevolgen hebben. Daarnaast speelt Christopher Walken de rol van Johnny subliem. Kings horrorverhalen staan vooral bekend om bovennatuurlijke krachten en enge monsters, maar The Dead Zone laat zien dat King ook fantastische verhalen kan schrijven waarin het kwaad bij de mensen zelf ligt.


3. The Shining

Stanley Kubrick – 1980
Wanneer Jack en zijn gezin verhuizen naar een hotel, worden ze al gewaarschuwd voor de duistere krachten die hier heersen. Desondanks nemen ze deze waarschuwingen voor lief. Al gauw begint Jack last te hebben van agressieve buien en gewelddadige uitbarstingen. Tegelijkertijd krijgt zijn zoon te maken met telepathische krachten en visioenen. The Shining van Stanley Kubrick wordt door velen gezien als een van de beste King verfilmingen ooit en zelfs als een van de beste horrorfilms ooit, ook al is Stephen King het hier zelf niet mee eens. De film heeft een ongekend beklemmende toon, welke perfect wordt aangevuld door psychopathische dreiging van Jack, fantastisch gespeeld door Jack Nicholson.


2. Misery

Rob Reiner – 1990
In Misery heeft Paul Sheldon roem verworven door zijn bekende boekenserie genaamd Misery. Wanneer hij een auto-ongeluk krijgt, wordt hij gered door Annie. Zij is een grote fan van Sheldon. Ze neemt hem mee naar haar huis, op een afgelegen plek in de bergen. Daar verzorgt ze hem, maar vertelt niemand over haar nieuwe gast. Zoals je waarschijnlijk al ziet aankomen, is Annie zwaar gestoord. Ze is niet van plan om Sheldon zo maar te laten gaan. Misery bewijst opnieuw dat voor een bloedstollende spanning, niet veel meer nodig is dan twee personages, een kleine setting en een goed verhaal. Vrijwel de hele film speelt zich af in twee kamers met deze twee personages, fantastisch gespeeld door Kathy Bates en James Caan. Bates weet echt de show te stelen. Het ene moment spreekt ze aan op je empathie, waardoor je soms zelfs medelijden krijgt met Annie. En een seconde later weet ze weer totale angst bij je op te roepen. Is het jouw droom om beroemd te worden? Na het kijken van deze film denk je daar wel anders over, voordat je zelf een Annie achter je aan krijgt…


1. Carrie

Brian De Palma – 1976
En op nummer 1 van deze top 10 van de beste Stephen King films: Carrie. Carrie wordt opgevoed door een streng christelijke moeder die haar eigen tekortkomingen afreageert op Carrie. Carrie verlangt ernaar om normaal te zijn, zoals haar klasgenoten.
Maar ook zij zijn niet aardig voor Carrie, en hun pesterijen komen tot een climax tijdens het schoolbal, iets waar Carrie juist zo naar uitkeek. De scène waarin Carrie gedrenkt is in bloed, zul je voor de rest van je leven onthouden. Carrie was Stephen Kings eerste boek én zijn eerste boek verfilming. Regisseur Brian De Palma is niet bang om nieuwe dingen uit te proberen, wat ook tot uiting komt in Carrie. Met Sissy Spacek in de hoofdrol heeft hij de perfecte actrice gevonden om de sociaal ongemakkelijke, introverte Carrie te vertolken.


Dit zijn de tien beste Stephen King films. Wil je meteen een van deze verfilmingen kijken? Op Horrify staan Creepshow 2, Secret Window en Children of the Corn (ook deel 2 en deel 3). En als je je Stephen King-fix hebt gehad, kun je meteen verder kijken met een keuze uit het grootste aanbod aan horrorfilms. Heb je nog geen abonnement? Meld je nu aan op Horrify en kijk de eerste 14 dagen gratis!

Ook benieuwd naar wat de beste horrorfilms aller tijden zijn? Check ook onze blog over de beste horrorfilms ooit.

This Post Has 21.180 Comments