Natuurlijk vinden we het geweldig om heel oktober lang horrorfilms te kijken, het hele huis te versieren met pompoenen en skeletten, en op 31 oktober gek te verkleden in een fantastisch Halloweenkostuum. Maar wat is Halloween precies en waar komt deze spooky feestdag vandaan? Dit is wat we nou eigenlijk vieren met Halloween…

This Halloween

Oorsprong van Halloween

De oorsprong van Halloween ligt in de Keltische traditie “Samhain”. Dit heidense feest werd zo’n 2000 jaar geleden gevierd in Groot-Brittannië en Noord-Europa om de oogst te vieren en voor te bereiden op de winter. Daarnaast had de feestdag ook een duister tintje. Volgens de Kelten zou de grens tussen het leven en het dodenrijk op deze dag vervagen. Dit zou geesten en monsters uit het dodenrijk in staat stellen om op aarde rond te dwalen. Het feest diende daarom ook om middels rituelen en tradities zoveel mogelijk van dit kwaad weer weg te jagen. Door de opkomst van het Christendom werd Samhain later vervangen door een Katholieke feest. Het kreeg de naam All Hallows Eve (Allerheiligen), waar de naam Halloween vandaan komt.

Pompoen met hoed

Tradities

Samhain werd gevierd met verschillende tradities en rituelen. Maar niet alle tradities van dit heidense feest waren duister. Zo was er een vreugdevuur om offers te brengen aan de goden, en verwelkomde men de terugkomst van de geesten van geliefden.
Daarnaast waren er ook tradities om je te behoeden voor het kwaad. Zo kon je jezelf beschermen tegen streken van kwade geesten door jezelf te vermommen als geest. Dit is waarom gek verkleden nog steeds hoort bij onze huidige Halloween tradities. Mocht dat niet werken, kon je nog proberen om een kwade geest om te kopen met snoep of lekkernij. Dit is weer waar “Trick or treat” of “snoep of je leven” vandaan komt. 

Symbolen

31 oktober wordt dus geassocieerd met een link naar het dodenrijk, wat de dag een duister tintje geeft. Maar wat hebben pompoenen, spinnen, vleermuizen en al die andere spooky decoraties waarmee de winkels nu vol liggen dan met Halloween te maken? Door bijgeloof zijn het symbolen van het kwaad geworden. Zo zouden zwarte katten heksen in vermomming zijn. Vandaar dat we zwarte katten als ongeluksbrengers zijn gaan zien. Vleermuizen en spinnen zouden kwade geesten met zich meebrengen. Maar geen nood: pompoen-lantaarns dienen er juist weer voor om de kwade geesten weg te jagen!

Halloween 2007

Halloween van nu

Het “moderne” Halloween is vooral opgekomen in Amerika, waar Ierse immigranten de traditie hadden meegenomen van over zee. Dit is ook waar de traditie van “Trick or treat” is geïntroduceerd, waarbij kinderen verkleed langs huizen gaan om snoep op te halen. Door commercialisatie is het religieuze aspect van Halloween afgenomen, en staat het nu vooral bekend als een lollige feestdag met gekke kostuums, feestjes en snoepgoed. 

Door de duistere connectie die 31 oktober heeft met het dodenrijk, is het ook niet gek dat we Halloween zijn gaan associëren met horror. Er is toch geen beter moment om films te kijken over kwade geesten en levende doden, wanneer deze zelf over de aarde dwalen? En uiteraard heeft de film “Halloween” een aardig steentje bijgedragen aan het horror imago van deze toch al duistere feestdag. 

Wil jij 31 oktober vieren met horror? Check dan onze Halloween filmtips! Op Horrify kijk je de engste Halloween horrorfilms. Meld je aan op Horrify en kijk de eerste 14 dagen je gratis.