Beste Zombie Films

De doden komen weer tot leven! Kreunend, strompelend en met een bloedlust voor menselijk vlees, komen ze in grote massa’s achter je aan. Horror zou niet hetzelfde zijn zonder zombies, en ze zijn nu populairder dan ooit! Wil je weten welke zombiefilms je echt niet mag missen? Check deze lijst voor onze top 10 beste zombie films ooit.

10. REC

Jaume Balagueró en Paco Plaza, 2007

REC film

Een journaliste en haar cameraman komen vast te zitten in een gebouw onder quarantaine. Paniek breekt uit wanneer ze erachter komen dat een gevaarlijk virus zich verspreidt in het gebouw. Zonder enige uitweg zitten ze opgesloten met de agressieve zombies.
REC is gefilmd in een found-footage stijl, waardoor je volledig wordt meegesleept in het verhaal. En doordat zowel de personages, als jij als kijker, niet weten wat er aan de hand is, heeft de film een ongekende spanningsopbouw.

9. White Zombie

Victor Halperin, 1932

White Zombie film

Bela Lugosi is een ware horror legende geworden door zijn rol als Dracula in de gelijknamige film uit 1931. Maar dat is slechts één uit de vele iconische horrorfilms waarin hij heeft gespeeld. White Zombie uit 1932 wordt gezien als de eerste zombiefilm. Hierin raakt een man geobsedeerd door een mooie jonge vrouw. Hij roept de hulp in van een voodoo dokter, die de vrouw voor hem verandert in een gedachteloze zombieslaaf.

8. One Cut of the Dead

Shin’ichirô Ueda, 2017

One Cut of the Dead film

One Cut of the Dead volgt een regisseur en zijn crew die een zombiefilm aan het maken zijn, wanneer ze plots worden aangevallen door echte zombies. Het is het beste om zo min mogelijk te weten over deze film vóór je hem hebt gezien om spoilers te voorkomen. Maar weet dit: One Cut of the Dead is hilarisch, buitengewoon episch en heeft een van de meest originele plots die je zult tegenkomen in horror.

7. Dead Alive (Braindead)

Peter Jackson, 1992

Braindead Dead Alive film

De meeste mensen kennen Peter Jackson van The Lord of the Rings trilogie. Maar deze regisseur heeft zijn roots in horror! Dead Alive, ook wel bekend onder de titel Braindead, is daar een fantastisch voorbeeld van. Net wanneer Lionel een leuke vrouw ontmoet, raakt zijn moeder besmet met een zombie virus. Hij en zijn nieuwe vriendin zijn nu gedwongen om haar en de groeiende zombieplaag te stoppen.
Een kleine waarschuwing: deze film is extreem, extreem, EXTREEM bloederig en ranzig. Een film die je niet mag missen als je fan bent van Gore!

6. Dead Snow

Tommy Wirkola, 2009

Dead Snow

Een vakantie van een groep vrienden wordt bruut verstoord door een meute zombie nazi’s. Ja dat las je goed: Zombie Nazi’s. Moet ik nog meer zeggen? Deze Scandinavische horror is gewoon briljant. Hilarisch, over-de-top, ranzig en toch ook bloedstollend eng. Want wees eerlijk, dit is echt geen gezicht wat je in je dromen tegen zou willen komen: 

Dead Snow Zombie

5. 28 Days Later

Danny Boyle, 2002

28 Days Later film

Stel je voor: je wordt wakker en alles is anders; iedereen is verdwenen en je lijkt de laatste mens op aarde. Tot je plots wordt aangevallen door een zombie. Een geweldig plot voor een zombiefilm, omdat het gewoon heel erg tot de verbeelding spreekt. Hoe zou jij reageren? Wat zou jij doen? Regisseur Danny Boyle heeft dit idee fantastisch verbeeld in zijn 28 Days Later.

4. Train to Busan

Sang-ho Yeon, 2016

Train to Busan

Train to Busan brengt een originele setting naar het zombie genre: een zombie uitbraak in een trein. Het idee om opgesloten te zitten met zombies in deze beperkte ruimte geeft meteen een claustrofobisch gevoel, vooral omdat je maar één kant op kan om aan de zombies te ontsnappen: naar voren, totdat de trein ophoudt. Ook zijn de zombies zeer angstaanjagend verbeeld, vooral door de manier waarop ze bewegen. Het zijn massa’s aan zombies, die als een soort van vloedgolf de angstige slachtoffers overspoelen. De film zit vol met sympathieke, en ook zeer onsympathieke personages, waardoor je volledig meegaat in het verhaal.

3. Shaun of the Dead

Edgar Wright, 2004

Shaun of the Dead film

Shaun of the Dead is de beste horror comedy ooit. Simon Pegg schittert in de rol van Shaun, een nietsnut die keihard faalt in het dagelijks leven, maar de rol van held aanneemt wanneer de wereld wordt overrompeld door de levende doden. Al duurt het wel even voordat hij überhaupt doorheeft wat er aan de hand is.
Een tip: kijk deze film met Cornetto ijsjes! Shaun of the Dead is de eerste film uit Edgar Wrights Cornetto trilogie: drie films met dezelfde cast, dezelfde droge humor en… Cornetto ijsjes.

2. Dawn of the Dead

George A. Romero, 1978

Dawn of the Dead film

Een van de meest invloedrijke zombiefilms ooit, en een van de beste films in George Romero’s “of the Dead” filmreeks. Na Night of the Living Dead was de lat hoog gelegd, maar tien jaar later lukte het hem gewoon weer om een zombie meesterwerk te maken. Romero wordt dan ook niet voor niets de vader van de zombie genoemd.
Nadat de zombie-plaag zich verder heeft verspreid, weet een groepje overlevenden zich te barricaderen in een verlaten winkelcentrum. Een setting die niet per toeval is gekozen. Zoals wel vaker met Romero’s werk, zit deze film vol symboliek. Want de doden mogen dan weer over de aarde lopen, de echte zombies zijn wijzelf, door onze hersenloze verslaving aan consumentisme.

1. Night of the Living Dead

George A. Romero, 1968

Night of the Living Dead film

De moeder der zombiefilms. Het bloederige keerpunt in filmgeschiedenis. En in onze lijst de beste zombie film ooit: George Romero’s Night of the Living Dead. De moderne, langzaamlopende, constant kreunende en vlees-lustige zombies zijn hier geboren.
Wanneer de doden weer tot leven komen, moeten een groep vreemden zich barricaderen in een afgelegen huis om te ontsnappen aan de zombies. Hier moeten ze de nacht zien te overleven, van de zombies én van elkaar.


Dit is onze top 10 beste zombie films ooit. Staat jouw favoriete zombie movie er ook tussen? Wil je weten wat de beste horrorfilms zijn? Check ook onze top 10 beste horrorfilms ooit. Meld je aan op Horrify en kijk onbeperkt horror, waar en wanneer jij dat wilt.

This Post Has 6 Comments

Comments are closed.