• Post author:
  • Post category:Kijktips
Beste Horror Boekverfilmingen

Wij horrorfans kijken maar wat graag naar horror boekverfilmingen. Of je nou geen zin hebt om het boek te lezen, of juist de grootste horror nerd bent en wil weten hoe het boek vertaald is naar het witte doek: horrorfilms gebaseerd op boeken zijn ongekend populair. Een paar van de grootste en bekendste horrorfilms zijn boekverfilmingen, en Stephen Kings naam is niet meer weg te denken. Horrorfilms en -series zouden simpelweg niet hetzelfde zijn zonder deze literaire horror hoogstandjes. Wil je jouw horror bibliotheek uitbreiden? Check hier een paar van de beste horror boekverfilmingen die je echt moet zien.


5 beste horror boekverfilmingen op Horrify

Hellraiser

Hellraiser

Hellraiser is gebaseerd op het boek The Hellbound Heart van Clive Barker. Wat zo tof is aan deze boekverfilming, is dat de schrijver zelf de touwtjes in handen kreeg voor de regie van de film. Het is fantastisch om de gruwelijkheden uit het boek werkelijkheid te zien worden in al hun bloederige en pijnlijke glorie.

Hellraiser gaat over een mysterieuze puzzeldoos. Open de puzzeldoos en je roept de cenobites op: creepy wezens uit een andere dimensie die plezier ervaren uit pijn en leed, en maar wat graag jou tot hun nieuwe slachtoffer willen maken. Er is geen vermaak als leedvermaak!

De film is 80s galore alom: een iconische horror icoon Pinhead (die makkelijk kan concurreren met iconen als Michael, Jason en Freddy), bloederige practical effects, en natuurlijk fantastische jaren 80 kapsels. Mocht je dit niet willen missen (en geloof me: dat wil je zeker niet), dan kun je Hellraiser nu op Horrify kijken.

En dan heb ik nog meer goed nieuws voor je: het tweede deel en derde deel van de Hellraiser-franchise staan ook voor je klaar op Horrify.

Children of the Corn

Children of the Corn

Als je het hebt over horror boekverfilmingen, dan heb je het over Stephen King. De man wordt niet voor niets de King of Horror genoemd. Hoeveel van zijn verhalen de overstap naar het witte doek hebben gemaakt, lijkt haast ontelbaar. Grote films als The Shining, IT, Pet Sematary en Carrie schieten meteen te binnen. Maar ook minder grote titels, zoals Secret Window, 1408 en de Creepshow films zijn zeker het kijken waard.

Een van Kings meest creepy verhalen moet wel Children of the Corn zijn: een kort verhaal uit zijn bundel Night Shift. Een jong koppel met autopech stranden in een afgelegen dorpje. Het lijkt bijna volledig verlaten: er lopen alleen nog creepy kinderen rond. Alle volwassenen lijken te zijn verdwenen… Voor het jonge stel dreigt hetzelfde lot als zij niet op tijd weten te ontsnappen.

De film heeft in de hoofdrol Linda Hamilton, die je vast zult herkennen van haar rol in de Terminator-films.

En voor wie geen genoeg kan krijgen van creepy kinderen: Children of the Corn deel 2 en deel 3 staan ook op Horrify!

Bram Stoker’s Dracula

Bram Stoker's Dracula

Graaf Dracula als horroricoon is niet meer weg te denken uit het horrorgenre. Het personage uit Bram Stokers boek heeft al meerdere malen mogen schitteren op het witte doek, beginnend met Nosferatu, eine Symphonie des Grauens uit 1922, gevolgd door de films uit de jaren ‘30 met Bela Lugosi in de hoofdrol, die vervolgens weer werd opgevolgd door Christopher Lee in de Hammer films in de jaren ‘50 en ‘60. In de jaren ‘70 heeft regisseur Werner Herzog nog een remake gemaakt van Nosferatu, genaamd Nosferatu the Vampyre, die is opgenomen in ons eigen Delft. 

Een van de meest opmerkelijke verfilmingen komt van regisseur Francis Ford Coppola, genaamd Bram Stoker’s Dracula. De film is trouwe verfilming van het oorspronkelijke verhaal, en volgt de jonge Jonathan die wordt gevangen door de ondode graaf Dracula. Dracula raakt geobsedeerd door Jonathan’s verloofde Mia en reist af naar Londen om haar te verleiden, terwijl Jonathan gevangen blijft in zijn kasteel. De film is genomineerd voor maar liefst drie Oscars en wordt gekenmerkt door veel bekende gezichten: Anthony Hopkins, Winona Ryder, Gary Oldman en Keanu Reeves.

I Know What You Did Last Summer

I Know What You Did Last Summer

I Know What You Did Last Summer is een echte slasher classic en een iconische jaren ‘90 horrorfilm. Maar misschien wist je niet eens dat dit een boekverfilming is? De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Lois Duncan uit 1973. En dit is niet haar enige boek dat verfilmd is: haar boek Summer of Fear is in 1978 verfilmd door niemand minder dan Wes Craven.

I Know What You Did Last Summer volgt een groep pubers die op een wilde avond per ongeluk iemand aanrijden. Ze dumpen het lichaam, in de hoop er mee weg te komen. Maar een jaar later blijkt dat hun geheim niet langer veilig is, wanneer ze worden gestalkt door een wraakzuchtige moordenaar.

De film is geschreven door Kevin Williamson, die ook verantwoordelijk is voor het scenario van Scream, die andere echte 90’s classic. De film heeft veel bekende gezichten, met in de hoofdrollen scream queens Jennifer Love Hewitt en Sarah Michelle Gellar (nog vóór dat ze Buffy the Vampire Slayer werd). 

Hannibal

Hannibal

Oké, technisch gezien geen verfilming maar een tv-adaptatie, maar toch kon deze serie niet missen in dit lijstje: Hannibal.

De boeken van Thomas Harris – Red Dragon, The Silence of the Lambs, Hannibal en Hannibal Rising – zijn al vaak bronmateriaal geweest voor veel bekende en geroemde horrorfilms. Bovendien hebben zijn verhalen een waar horroricoon teweeggebracht: Dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater met een geheim dubbelleven als kannibalistische seriemoordenaar. 

The Silence of the Lambs is de bekendste verfilming van Harris’ werk, en nog altijd geliefd onder horrorfans als één van de beste horrorfilms ooit. De film heeft meerdere Oscars in de wacht gesleept, waaronder voor het briljante acteerwerk van Anthony Hopkins als de kannibalistische seriemoordenaar. Hopkins’ verbeeltenis van Hannibal Lecter is ongekend, maar met de komst van de serie Hannibal in 2013, niet ongeëvenaard. 

In deze serie wordt de rol van Hannibal briljant gespeeld door Mads Mikkelsen, die haast op een elegante wijze de zieke honger naar menselijk vlees verbeeldt. Een gestoorde psychopaat of een geniaal meesterbrein? In het geval van Hannibal Lecter: allebei. 

De serie is gebaseerd op het boek Red Dragon, en gaat over de relatie tussen FBI-agent Will Graham en Dr. Hannibal Lecter, wat uitloopt tot een zenuwslopend kat-en-muisspel. De twee werken samen om een reeks brute moorden op te lossen, maar Will weet nog niet dat het echte gevaar zich recht onder zijn neus bevindt.


Speciaal voor Boekenweek 2020 staat Horrify deze maand in het thema van horror boekverfilmingen! Een paar van deze horror boekverfilmingen kun je nu al kijken op Horrify. Check onze hele collectie boekverfilmingen op Horrify.nl. Lees jij liever het boek, of kijk je liever de film? In dat geval zit je bij ons goed! Heb je nog geen account? Meld je aan en begin direct met kijken. De eerste 14 dagen krijg je gratis.

This Post Has 6 Comments

Comments are closed.